Danish text: Socialt medie frygt?

Written by Peter Vejrum Terp on . Posted in Peters Blog

Pludselig en morgen vågner man og undre sig over hvorfor man ikke rigtig for gjort noget ved sin Facebook, Twitter, Linkdin, Myspace og Bebo og hvad de nu ellers hedder alle sammen. Altså de sociale medier, i virkeligheden vil jeg dem jo mægtig gerne og syntes det vildt spændende. Men hov hvorfor bruger jeg dem så ikke?

Erkendelsen
Det er har taget tid at erkende, men i virkeligheden er det nok en slags frygt. Problemet er at jeg er ret bevidst om hvad de forskellige sociale medier egentlig gør godt med og skidt. Det kræver sådan set en plan, en plan over hvad man skal bruge de forskellige sociale medier til. F.eks. er Twitter super godt til at lave personlig branding eller firma branding, Facebook ser jeg mere som en privat ting, og Linkdin er super til mit professionelle arbejdslivs kontakter. Sagt med andre ord der er forskellige formål med de forskellige sider, og det er sådan set godt at jeg er bevidst om hvad de forskellige ting er bedst til. Problemet er at mange stadig blander tingene sammen, jeg er f.eks. ikke udpræget interesseret i at f.eks. kunder ønsker at blive venner med mig på Facebook. Det er mit private space, jeg er i princippet heller ikke for interesseret i at der skal være hygge privat kontakt på min Linkdin. Problemet er at der er rigtig mange der ikke selv har sat de grænser, derfor kommer man nemt i en situation hvor man skal tage stilling til om man f.eks. vil afvise en kunde på sin Facebook, hvilket kan være en rigtig dårlig situation.

Større problem
Et andet meget større problem er at vi bliver mere og mere offentlige personer alle sammen, idet vi opretter profiler over alt, kan tagges over alt på billeder man har uploadet, tekster etc. Sagt med andre ord, en slags overvågningssamfund uden egentlig overvågning, for man har selv valgt det. Det gør at man bliver nød til at tænke sig om med alt hvad man ligger på nettet, jeg er måske ikke så hårdt ramt jeg er i skrivende stund 36 år, har været i IT branchen siden 1997 og har lavet min første web 2.0 side allerede i 1999, så jeg er nok rimeligt bevidst omkring hvad jeg gør. Ud over det er jeg ikke af den helt unge generation der har været vandt til at smide alt online lige så snart man har været til fest og taget billeder. Sagt med andre ord, jeg har sikkert ikke så meget snavs online endnu 🙂

Endnu større problem
MEN hvad med dem der ikke har tænkt så langt endnu, som bare har smidt alle deres ting online, fra de var 16 år – billeder, film, tekster ja stort set hele deres liv. Det er sku’ ikke fedt når de så engang fylder 24 og skal have de først skridt ind på karriere stigen.

Inden jobsamtalen har job intervieweren sikkert tjekket online for at tjekke hvad personen er for en person. Så er det ikke fedt hvis vedkommende har fundet ud af at man har demonstreret sammen med nynazister i en brandert eller at man er fanget på et billede hvor vedkommende ligger med barrøv og er tæske stiv.

Ikke alt er negativt
Jeg mener nu ikke at det er skidt det hele, for alle vil have dummet sig på et tidspunkt – og næsten alle vil have lagt tingene online. Sagt med andre ord det bliver almindeligt at man ser hele personen, og at alle har dummet sig på et tidspunkt. Sociale medier er helt sikkert kommet for at blive og de har meget positivt at byde på. Der bliver skabt nye relation på tværs af grænser, både fysiske grænser men også mentale grænser. Der skabes nye tanker, som bredes hurtigere end før og ideer bliver til virkelighed igennem de sociale medier. Så mange ting er rigtig godt.

Pointen
Min pointe er blot, at jeg tror der kommer en bagside af medaljen på grund af alle disse sociale medier. Mange kan risikere at føle frygt og angst for hvad der nu står på nettet om dem når de bliver ældre. Ikke mindst under job interviews etc. hvor de pludselig står til ansvar med deres fortid og deres privatliv. Det kan være et kraftigt “wake up call” for mange – at de pludselig opdager hvad det vil sige at være en offentlig person. Det kræver at man er bevidst om hvad man gør langt mere end man måske rendte rundt og troede.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Peter Vejrum Terp

My name is Peter Vejrum Terp, I am a travel geek, and tech hippie . I've been working as a professional Internet programmer, project manager and more since 2000. At the moment I work with SEO, and I've been doing it full time the last couple of years. I am cofounder of www.backpackerplanet.dk and www.backpackers-online.dk

Posts from my blog